NOTÍCIES
Arran dels resultats de l’Enquesta trimestral de Despesa Laboral, realitzada per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), diversos mitjans i organismes han interpretat com a negatives unes xifres que poden fer pensar que ha tingut lloc un gran increment salarial per al conjunt de les classes treballadores. Així, segons l’INE, el cost laboral ha augmentat gairebé un 4%, durant el primer trimestre del 2009, al conjunt de l’Estat espanyol. Diverses veus, com la del governador del Banc d’Espanya, han aprofitat per exigir una vegada més que, en temps de crisi i baixa inflació, s’apliqui una moderació salarial.

Tanmateix, cal tenir en compte diverses qüestions, a l’hora d’analitzar aquestes dades:

- Aquesta xifra, del 3,9%, és gairebé un punt i mig inferior a la dels ...
19-06-2009
Laboral
 
 
La setmana passada, el govern estatal va aprovar una pujada d’impostos per als hidrocarburs i el tabac, en un pas més cap a l’edificació d’un sistema fiscal que se sustenta sobre les rendes més baixes i que evita gravar les grans fortunes. D’aquesta manera, es penalitza més la càrrega impositiva indirecta, sobre productes consumits per igual per tots els sectors socials de la ciutadania i, per tant, en els que tots ells hi contribueixen per igual.

Aquestes mesures han estat justificades per la seva funció recaptatòria (en un moment de greu dèficit a les finances) i pel seu esperat impacte sanitari i mediambental, per al tabac i els hidrocarburs, respectivament. Sense entrar a valorar el segon motiu (sobretot perquè segurament seria molt més efectiu ...
18-06-2009
Laboral
 
 
(extret del web de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC)

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, veiem amb preocupació com recentment s’ha iniciat un estudi entre l’Administració Autonòmica (Departament de Treball) i l’Associació de les Grans ETT ( Agett ) per a una possible col·laboració entre els àmbits públic i privat en la intermediació laboral.

Aquest estudi es planteja ja que, davant la situació de crisi que estem vivint, on un dels indicadors clars és l’elevat índex d’atur que tenim, cal mesures que puguin donar-hi una sortida ràpida i, tanmateix, l’única que ha trobat l’Administració és la d’anar de la mà d’aquelles empreses que, des de la seva aparició, han fomentat la precarietat en les relacions laborals.

Des de l’Espai Jove ...
17-06-2009
Laboral
 
 
El comitè provincial de Barcelona del BBVA, on la Intersindical-CSC hi té tres delegats, ha iniciat un període de pressions per tal d’acabar amb la reducció de personal (sobretot a causa de la no renovació de contractes) i la implantació d’oficines unipersonals, on un/a sol/a empleat/da s’ha d’encarregar de totes les tasques que comporta aquesta. Els efectes d’aquestes mesures són una evident reducció de la qualitat dels serveis per part de la plantilla enfront els clients i les clients i una disminució clara de les condicions laborals d’aquesta, amb el sobrecarregament de feina i responsabilitats que provoquen aquests canvis.

És per aquests motius, doncs, que tots els sindicats del comitè provincial de Barcelona han iniciat una campanya de recollida de signatures en contra d’aquestes ...
16-06-2009
Acció Sindical
 
 
El passat dissabte, 13 de juny, va tenir lloc l’Assemblea constituent de la Federació Sindical d’Educació de Catalunya (FSEC) de la Intersindical-CSC, en substitució de la prèviament existent STEC. En l’acte, que va tenir lloc a la nova Seu del sindicat nacional i de classe, l’afiliació de la Intersindical-CSC que treballa en el sector va debatre i aprovar el reglament de funcionament de la FSEC i la coordinadora que impulsarà la federació fins la propera Assemblea d’aquesta.

De la mateixa manera, s’hi va fer un anàlisi del sistema educatiu català i, malgrat reconèixer la necessitat d’una llei nacional pròpia que blindi un model català, per evitar que en cada moment aquest balli segons el color del govern i la sensibilitat del/la conseller/a de torn, ...
15-06-2009
Laboral
 
 
L’Organització Internacional del Treball (OIT) s’ha pronunciat aquesta setmana en referència al clima de violència contra el sindicalisme colombià, que rep el beneplàcit del govern d’aquell estat, per tal d’exigir que s’impulsin les reformes necessàries per garantir de forma efectiva l’exercici del dret a la llibertat i l’activitat sindical. La sessió que va debatre aquesta qüestió va durar tres hores i va comptar amb 21 intervencions en representació de les diverses parts implicades i d’estats tercers, després de les quals la Comissió d’Aplicació de Normes i Recomanacions de l’OIT va reconèixer el baix nivell de compliment del conveni 87 sobre el dret d’associació a Colòmbia.

Per la seva banda, els tres presidents de les centrals sindicals colombianes i els delegats dels treballadors i treballadores ...
12-06-2009
Internacional
 
 
Les excuses referents a l’origen internacional de la crisi i les seves conseqüències comencen a ser matisades per la força dels fets i les xifres. D’aquesta manera, segons un informe publicat ahir per la Comissió Europea, l’Estat espanyol ha generat el 40% dels nous aturats i aturades del global de la Unió Europea, des de l’octubre passat. Així, mentre l’atur comunitari ha crescut 1,9 punts en el darrer any, en el cas espanyol l’increment ha estat de vuit punts, fins l’extrem de doblar la taxa d’atur mitjana de la Unió Europea (de 8,6%, enfront la taxa de l’Estat espanyol de 18,1%). Igualment, la resta d’estats de “tamany gran” s’han comportat molt millor quant a la contenció de la desocupació: l’Estat francès presenta una taxa d’atur ...
11-06-2009
Laboral
 
 
Si bé el mes passat ja es podia comprovar com el País Valencià i les Illes Balears i Pitiüses ja presentaven xifres d’inflació negativa, aquestes s’han agreujat durant el mes de maig i el Principat de Catalunya també ha passat a compartir un increment de l’IPC inferior a zero. D’aquesta manera, malgrat que la inflació mensual no ha estat negativa en cap dels tres casos (majoritàriament, s’ha mantingut a zero o ha estat molt reduïda), aquest fet no ha evitat que en el còmput anual s’accentués la tendència, sobretot a causa de ser aquesta una època clàssica d’augment de preus, a causa de l’inici de la temporada de ventes d’estiu.

Quant a províncies, l’única que ha presentat un creixement anual de l’IPC ha estat ...
10-06-2009
Laboral
 
 
Afilia't
afiliat

CSC a la xarxa

fbslide


Lluites

bloc


Internacional
psnsefsm

Opinió


Informatiu
SUBSCRIU-TE AL
FULL INFORMATIU
DE LA INTERSINDICAL-CSC

Agenda
Enllaços interns


Enllaços recomanats
  Intersindical-CSC · Carrer de Calàbria, 166, baixos· 08015 Barcelona · Tel. 934813660