Cristóbal Montoro, ministre espanyol d'Hacienda y Administraciones Públicas
Cristóbal Montoro, ministre espanyol d’Hacienda y Administraciones Públicas

La Comissió Europea ha ordenat aquest dimecres passat a Espanya que recuperi les ajudes fiscals concedides a les grans empreses espanyoles per comprar companyies de fora de la UE. Brussel·les considera que aquestes deduccions tributàries són “incompatibles amb les regles de la UE”, ja que concedeixen a les companyies beneficiàries un “avantatge econòmic selectiu”. L’Executiu comunitari ha denunciat a més que les autoritats espanyoles no li van notificar aquest nou règim fiscal, malgrat que estaven obligades a fer-ho. El Govern espanyol disposa de dos mesos per recórrer la decisió.

Les disposicions espanyoles permetien l’amortització de l’anomenat fons de comerç financer (la diferència entre el preu de la compra de les participacions d’una empresa i el valor en llibres dels seus actius) en l’adquisició d’accions en empreses estrangeres. Aquesta diferència es podria deduir fins en 20 anys en l’Impost de societats. Per a Brussel·les, aquest règim fiscal representa una clara excepció del sistema fiscal general espanyol, ja que permet l’amortització del fons de comerç fins i tot quan les companyies compradores i adquirides no estiguin unides en una única entitat empresarial.

L’Executiu comunitari ja va declarar il·legal a l’octubre de 2009 i al gener de 2011 la primera versió d’aquest benefici fiscal i va exigir la devolució de part de les ajudes (les que es van concedir després del 21 de desembre de 2007). Espanya es va comprometre llavors a no aplicar-ho a nous demandants, però no va suprimir les disposicions perquè algunes companyies podien seguir beneficiant-se.

No obstant això, al març de 2012, el nou Govern de Mariano Rajoy va adoptar una nova interpretació administrativa vinculant, que permet de forma retroactiva deduccions fiscals no només per a les adquisicions directes sinó també per a les adquisicions indirectes. Aquesta interpretació es va adoptar per a l’adquisició de la companyia telefònica brasilera Vivo per part de Telefónica. Precisament, Telefónica ja s’havia beneficiat d’aquestes deduccions per a la compra de la companyia britànica O2, encara que en aquest cas Brussel·les va decidir no sol·licitar la devolució de les ajudes per motius de seguretat jurídica.

Telefónica, Abertis, Iberdrola Santander, i la filial espanyola de Axa, són algunes de les empreses afectades

La decisió de Brussel·les no identifica a les empreses que han de retornar ajudes ni tampoc quantifica la quantitat de subvencions que hauran de reemborsar-se. Correspon ara a les autoritats espanyoles establir la llista d’empreses que s’han beneficiat d’aquest règim i les ajudes que han de retornar. En el seu moment, alguns experts van xifrar en més de 30.000 milions el volum de deduccions que els grans bancs i empreses multinacionals espanyoles van aconseguir amb la compra d’empreses anés de la UE, fins que la Comissió va declarar il·legal el règim fiscal. Entre les empreses afectades figuren Telefónica, Santander, Iberdrola, Abertis i la divisió espanyola de l’asseguradora Axa.
Montoro: “No és un problema massa important per a ningú”

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha indicat que la possible devolució de les deduccions fiscals que s’han aplicat algunes multinacionals espanyoles “no és un problema massa important per a ningú”. Montoro, que va fer aquestes declaracions abans de participar en la Junta Directiva de la CEOE, va afirmar que el Govern encara no ha rebut l’expedient de Brussel·les i que ho analitzarà quan ho rebi, però va afegir que “ni tan sols” per a les empreses afectades serà un problema important, a pesar que, segons va reconèixer, és un mecanisme “molt utilitzat” per elles per afavorir la seva internacionalització, la qual cosa també “ha ajudat a sortir de la crisi”.

El ministre, que no va voler avançar quin import està en joc, va recordar que aquestes deduccions van ser impulsades per ell, en la seva anterior etapa com a ministre d’Hisenda, per afavorir la internacionalització de les empreses espanyoles i que va ser “censurada” per la Comissió Europea durant l’etapa del govern socialista, “que va acceptar això sense arguments de defensa”.

Hisenda diu que és “difícil de determinar” la xifra que el Govern ha de recuperar

Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Hisenda, Miguel Ferre, ha assegurat que és “difícil de determinar” la xifra que el Govern ha de recuperar de les multinacionals que es van beneficiar d’ajudes fiscals per la compra d’empreses estrangeres de forma indirecta o indirecta, tal com ha ordenat aquest dimecres la Comissió Europea. “És una qüestió difícil de determinar perquè és un benefici fiscal que poden prendre o no prendre les empreses segons els anys i els resultats que tinguin”, ha assenyalat Ferre, qui tampoc ha volgut detallar quins van ser les empreses espanyoles que es van aprofitar d’aquestes ajudes fiscals. “Quan vegem està decisió i el seu contingut, podrem dir què decisió es prendrà”, ha apuntat.

L’única cosa que se sap amb certesa fins ara és que el Banc Santander ha recorregut a Luxemburg la decisió de la Comissió Europea de 2011, i que Autogrill ha fet el propi per oposar-se a la fallada de 2009, en dos casos diferents sobre els quals el Tribunal de Justícia de la UE preveu dictar la seva sentència el 7 de novembre, segons les fonts consultades. Tampoc va poder facilitar l’import a retornar per part de les empreses.

 

Font: Público

@cscEconomiabancs,crisi,economia,especulació,multinacionals,portes giratòries,UELa Comissió Europea ha ordenat aquest dimecres passat a Espanya que recuperi les ajudes fiscals concedides a les grans empreses espanyoles per comprar companyies de fora de la UE. Brussel·les considera que aquestes deduccions tributàries són 'incompatibles amb les regles de la UE', ja que concedeixen a les companyies...SOM el sindicat independentista i de classe