Les companyes Blanca Serra i Montserrat Massip de la CSC amb altres participants de l'acte. Foto: Montserrat Massip
Les companyes Blanca Serra i Montserrat Massip de la CSC amb altres participants de l’acte. Foto: Montserrat Massip
“Si volem un país nou ha de ser amb les dones i amb una política de dones” Carme Sansa presentava així l’acte “Dones, lluita feminista i independència” organitzat per la plataforma “Esquerres pel SíSí” que comptà a representació de companyes de la CSC com ara la ponent Blanca Serra i la responsable d’ensenyament Montserrat Massip.

El passat dimarts 21, la campanya “Esquerres pel SíSí” va portar a terme un acte sobre la lluita feminista i la independència a l’Auditori del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. L’actriu Carme Sansa va presentar l’acte, que va comptar amb les intervencions de Blanca Serra, militant independentista, Montserrat Cervera, militant feminista i de Carolyn Leckie i Jeniffer Morrison, ambdues de Women for Independence (Escòcia).

Carme Sansa, actriu catalana, va presentar l’acte plantejant dues preguntes que determinarien les intervencions de les convidades: “Què podem aportar les dones en el procés i què pot aprendre el procés de la lluita feminista?”.

Blanca Serra va iniciar la seva intervenció fent un repàs de la lluita feminista a Catalunya durant els últims anys, assegurant que no ha existit mai un lligam fort ni continuat entre els drets de les dones i l’alliberament nacional, impedit, bàsicament, per la forta “masculinització de la política que ens condiciona el món patriarcal”.

Serra, va afirmar que la lluita feminista és una lluita contra l’opressió “nacional, social i de gènere” i va remarcar la importància que les dones prenguin partit en el procés sobretot a través del llenguatge, d’un llenguatge que no les faci invisibles. La militant independentista va acabar la seva intervenció dient que: “Les dones som més del 50% de la població. Hem marxat de casa i no hi tornarem”.

Montserrat Cervera va prendre el relleu de la paraula i va iniciar el discurs considerant que cal un debat que encara no està fet i que el procés dóna la oportunitat de portar-lo a terme, sentenciant que “cal que la veu de les dones, el llegat feminista, arribi arreu”. A més a més, la militant feminista, va assegurar que és “des d’una independència antipatriarcal i antimilitarista, des de la qual lluitem per la independència del nostre país”.

Women for Independence. El cas d’Escòcia

“Sóc independentista, socialista i feminista”, així és com Carolyn Leckie es va dirigir a la cinquantena d’assistents a l’acte. Leckie, de Women for Independence, plataforma de dones per a la independència d’Escòcia, va explicar el cas escocès, on fins fa no gaire, la representació de l’ independentisme era purament masculina. “És perquè som un 52% de la població que no ens cal demanar permís a ningú per a sentir-nos representades. És per aquest motiu que neix Women for Independence, per la Independència d’Escòcia i de les dones”, va dir.

Jeniffer Morrison, també membre de Women for Independence i, en aquest cas, també de la Radical Independence Campaign, va remarcar la importància d’incloure el feminisme dins de la campanya a favor de la Independència. A més a més, Morrison va fer un balanç del tot positiu i va assegurar que durant els actes abans del referèndum la participació de les dones era pràcticament del 50%, i un cop dut a terme ha augmentat de manera considerable.

Lluita feminista i alliberament nacional

Un cop finalitzades totes les intervencions es va obrir torn de paraula, quan el públic assistent va tenir la oportunitat de preguntar i donar la seva opinió. Les ponents de l’acte van acabar concloent que el camí de la lluita feminista és molt llarg, “queda molta feina a fer”, però cal saber aprofitar el moment i la oportunitat que representa “construir un nou país”. Montserrat Cervera va concloure: “O va tot junt o no va. Les dones hem d’estar presents, amb tot el nostre cos teòric, a tot el procés. Sense dones no hi ha revolució”.

Font: Llibertat.cat

@cscPaïsos CatalansCSC,dona,feminisme“Si volem un país nou ha de ser amb les dones i amb una política de dones” Carme Sansa presentava així l’acte “Dones, lluita feminista i independència” organitzat per la plataforma “Esquerres pel SíSí” que comptà a representació de companyes de la CSC com ara la ponent Blanca Serra...SOM el sindicat independentista i de classe