Les darreres jornades de l'11 de setembre han esdevingut gegantines demostracions de la voluntat de la majoria del poble català de decidir el seu propi futur   |   Foto: agències
Les darreres jornades de l’11 de setembre han esdevingut gegantines demostracions de la voluntat de la majoria del poble català de decidir el seu propi futur | Foto: agències

Manifest: la societat civil de Catalunya, per la dignitat

La força de la societat catalana rau en l’activisme i l’associacionisme de la ciutadania, un fenomen social lligat històricament als valors de la cooperació i solidaritat que les caracteritzen. La tolerància i el respecte a totes les persones amb independència del seu origen, classe social, ideologia política, orientació sexual i religió, són igualment valors imprescindibles per assegurar la bona convivència de la qual aquest país sempre ha donat exemple.

L’abril de 2014 es presentava públicament Societat Civil Catalana (d’ara endavant, SCC) que, amb aquest nom, ha intentat apropiar-se d’un terme comú que es refereix al conjunt d’entitats cíviques, culturals i socials de Catalunya, caracteritzada per la seva diversitat però també per la seva defensa dels principis democràtics, la cultura i la societat catalana en el seu conjunt. Per tant ni SCC ni cap entitat d’aquesta societat civil es pot erigir en portaveu del conjunt.

Expressem la nostra preocupació per les proves i investigacions que vinculen SCC amb organitzacions d’extrema dreta, i per les informacions publicades als mitjans de comunicació que relacionen SCC i el seu expresident Josep Ramon Bosch amb el franquisme i el nazisme. Aquestes recerques el fan presumpte autor d’amenaces i injúries proferides des de l’anonimat de les xarxes socials.

Per aquest motiu, les associacions, entitats i personalitats sotassignants volem manifestar el següent:

  1. Defensem la llibertat d’expressió i en conseqüència que cada organització pugui defensar les idees que consideri oportunes des dels valors democràtics i rotundament oposats a ideologies totalitàries. Insistim que en cap cas es poden defensar els crims contra la Humanitat del nazisme i el franquisme.
  2. Recordem tristament que el règim nazi va assassinar milions de persones. Protestem enèrgicament davant de qualsevol exaltació tant del nazisme com del franquisme. Aquest últim, sense comptar les víctimes de la Guerra Civil, va reprimir i assassinar més de 150.000 persones a l’Estat espanyol, entre elles Lluís Companys, l’únic president escollit democràticament executat pel feixisme a Europa en complicitat del règim nazi i el de Vichy que el van deportar, i el franquista responsable de l’assassinat.
  3. Mostrem la nostra indignació pel fet que, amb la patrimonialització del nom, les greus acusacions contra SCC perjudiquen la bona imatge de la veritable societat civil catalana.
  4. Sol·licitem al jurat del Parlament Europeu que anul·li la concessió del Premi Ciutadà Europeu 2014 a SCC, ja que entenem que l’apologia del franquisme, del nazisme són incompatibles amb valors de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea (concòrdia, convivència, respecte, tolerància, i llibertat d’expressió) que reconeix el premi.

Barcelona, 30 d’octubre de 2015

Us podeu adherir al manifest des d’aquest enllaç

@cscAcció Socialacció social,antifeixisme,democràcia,mobilitzacióManifest: la societat civil de Catalunya, per la dignitat La força de la societat catalana rau en l’activisme i l’associacionisme de la ciutadania, un fenomen social lligat històricament als valors de la cooperació i solidaritat que les caracteritzen. La tolerància i el respecte a totes les persones amb independència del...SOM el sindicat independentista i de classe