Milton Yesid Escobar -centre de la imatge- i altres dues víctimes del terrorisme paramilitar dels darrers 15 dies a Colòmbia
Milton Yesid Escobar -centre de la imatge- i altres dues víctimes del terrorisme paramilitar dels darrers 15 dies a Colòmbia

8 activistes socials colombians assassinats per grups paramilitars en 15 dies.

Els darrers quinze dies, tot i que Colòmbia es troba en un estadi avançat de les negociacions de pau que es duen a terme a Cuba entre la principal guerrilla del país i el govern, han estat assassinats 8 dirigents socials. L’increment de les amenaces rebudes i l’activitat de les persones assassinades en defensa dels drets socials, ambientals, polítics i culturals, apunten cap als grups paramilitars d’ultradreta com a culpables d’aquests crims.

El passat 7 de març al casc urbà del Bagre, Antioquia, homes armats van assassinar William Castillo Lima, fundador i tresorer de l’Asociación de Hermandades Agroecológicas y Mineras de Guamocó . També era membre de la Marcha Patriòtica i de la Cumbre Agraria. Durant els últims mesos la complicada situació de la regió del Bagre, degut als enfrontaments entre guerrilles i paramilitars, així com diversos casos de desaparicions i assassinats per part de grups paramilitars, han provocat el desplaçament d’un gran nombre de famílies cap als nuclis urbans de la regió, el que ha generat una situació de crisi humanitària. William Castillo va ser un dels líders social que va fer front a aquesta situació. Castillo també havia estat acompanyat en diferents ocasions per membres de l’organització internacional d’acompanyament de comunitats rurals IAP, projecte que té el suport de la Intersindical-CSC.

Però a més d’aquesta mort, organitzacions nacionals i internacionals han denunciat els assassinats de 7 defensors de drets humans i líders socials a mans de paramilitars:

El 26 de febrer va ser assassinat el ‘comunero’ Hanner Sebastián Corpus Ramos, al resguard indígena de Canoas, municipi de Santander de Quilichao, Cauca. La mort es produí després que es fessin córrer pamflets de “neteja social” signats pel grup paramilitar “Los Urabeños

El 28 de febrer va ser assassinada d’un tret al cap la dirigent pagesa Maricela Tombé, presidenta de l’Asociación Campesina Ambiental de Playa Rica, El Tambo, Cauca. El fet va ocórrer també en un context d’amenaces i d’anuncis de “neteja social” per part de grups paramilitars.

El 2 de març va ser assassinat a Palmitos, Sucre, el dirigent per la restitució de terres, Hernando Pérez Iriarte.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, de la qual la Intersindical-CSC n’és membre activa, iniciarà accions de denúncia davant les autoritats colombianes per a que investiguin els esmentats assassinats i es dugui davant la justícia els culpables.

També el mateix 2 de març passat però al departament del Cauca, va ser assassinat a trets Willar Alexander Oime Alarcón, dirigent indígena i governador principal del Resguard Río Blanco Sotara, (Nació Ianakona). El governador estava encapçalant els processos de defensa territorial en temes d’aigua i mineria.

El 7 de març, a Soacha, Cundinamarca va ser assassinat el jove estudiant Klaus Zapata, dirigent juvenil i militant de la Joventut Comunista. Aquest estudiant havia realitzat denúncies sobre microtràfic i mineria il·legal a la zona del Sumapaz.

I aquest mateix dia 10 de març van ser assassinats, a Arauca, Gil de Jesús Silgado, membre de l’ Asociación Campesina de Arauca i de la Junta d’Acció Comunal de la Vereda Santa Ana, al municipi d’Arauquita. Minuts després dos homes armats assassinaven Milton Yesid Escobar Rodríguez, membre del grup que vetllava per la seguretat del secretari general de la Unión Patriótica a Arauca.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, de la qual la Intersindical-CSC n’és membre activa, iniciarà accions de denúncia davant les autoritats colombianes per a que investiguin els esmentats assassinats i es dugui davant la justícia els culpables. Així mateix la Taula demanarà que es garanteixi de manera efectiva, i d’una vegada per totes, el lliure exercici de les activitats en defensa dels drets humans per part d’activistes socials, pagesos, indígenes i afrodescendents.

Així mateix sol·licitarà a la comunitat internacional, especialment a la Unió Europea, que es pronunciï immediatament condemnant aquests assassinats i donant suport a l’activitat en defensa dels drets humans.

@cscInternacionalassassinats,Colòmbia,IAP,paramilitars,procés de pau,solidaritat8 activistes socials colombians assassinats per grups paramilitars en 15 dies. Els darrers quinze dies, tot i que Colòmbia es troba en un estadi avançat de les negociacions de pau que es duen a terme a Cuba entre la principal guerrilla del país i el govern, han estat assassinats 8...SOM el sindicat independentista i de classe