Foto: arxiu CSC
Foto: arxiu CSC

Amb un discurs realitzat el 28 de març de 2016 a l’Escola de Guerra, el president turc Recep Tayyip Erdogan ha fet un balanç de la «guerra contra el terror» que el seu govern diu haver emprès després de l’atemptat perpetrat el 20 de juliol de 2015 a la ciutat de Suruc.

Tot i que les víctimes de l’atemptat de Suruc, reivindicat per l’Emirat Islàmic, eren militants del PKK i persones favorables al president sirià Bashar al-Assad, la conclusió d’Erdogan va ser que calia reiniciar la guerra … Contra els kurds.

En 9 mesos, les forces de seguretat turques (exèrcit i policia) han matat més de 5 000 kurds, membres o no del PKK, mentre que els uniformats turcs han perdut 355 homes.

Si les víctimes de la repressió turca fossin realment combatents del PKK, aquesta organització estaria ja profundament debilitada. Però tot indica que gran part dels kurds morts a mans de les forces de seguretat turques són, en realitat, simples civils. Això implica que la repressió no farà més intensificar la rebel·lió i incitar més kurds a unir-se a les files del PKK.

Als que l’acusen d’haver suprimit les llibertats públiques en nom de la guerra contra el terror, el president Erdogan va respondre que el seu país com a mínim ha conservat l’equilibri entre la seguretat i la llibertat. Va prosseguir dient que la guerra civil s’ha limitat a petites porcions de territori, sense afectar segons ell a la majoria dels ciutadans.

Tot seguit, Erdogan va criticar durament els diplomàtics occidentals que van assistir al judici del redactor en cap de Cumhuriyet -enviat als tribunals per haver publicat fotos i vídeos de les trameses d’armes dels serveis d’intel·ligència de Turquia als jihadistes que operen a Síria – i va acusar a aquests diplomàtics de donar suport a un «espia» vinculat als terroristes.

Durant el mateix discurs, el president Erdogan va declarar que Turquia no podia ignorar el que està succeint als Balcans, al Llevant, al nord d’Àfrica i al Caucas, on viuen poblacions afins a Turquia o vinculades a la cultura turca. També va afirmar que l’Àsia Central és la «pàtria» dels turcs.

Erdogan va concloure el seu discurs garantint que Turquia no dóna suport als jihadistes i que ha expulsat a més de 3500 estrangers vinculats a aquests i empresonat a més de 1000.

Voltairenet.org

@cscInternacionalconflicte,internacional,Kurdistan,Poble Kurd,TurquiaAmb un discurs realitzat el 28 de març de 2016 a l’Escola de Guerra, el president turc Recep Tayyip Erdogan ha fet un balanç de la «guerra contra el terror» que el seu govern diu haver emprès després de l’atemptat perpetrat el 20 de juliol de 2015 a la...SOM el sindicat independentista i de classe