40C0DEBC-F28A-D1D7-BE73-D0C7A57D6EC6

Article de Violeta Tena
Publicat al setmanari El Temps

Un dilluns de juny de 2009, la Moncloa va enviar a tots els grups polítics l’esborrany del decret llei que anava donaria carta de naturalesa al Fons de Reestructuració Ordinària Bancària (FROB), una eina que havia de convertir-se en el pal de paller de la reforma del sector bancari. La intenció del Govern de Zapatero era donar llum verd a aquell decret en el consell de ministres del divendres següent. Com era habitual, des del Govern espanyol s’havia enviat el text a la resta de partits el dilluns anterior, amb la intenció que hi pogueren fer aportacions i comentaris. Un dels primers a respondre-hi fou el socialista Antoni Castells, que aleshores era conseller d’Economia de Catalunya. L’endemà arribaren les aportacions de Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de l’extinta CiU al Congrés. La sorpresa dels fontaners de La Moncloa va arribar en comprovar que els comentaris de l’un i de l’altre eren idèntics, exactes, paraula per paraula. Coincidència? “No. Les dues formacions havien rebut el text del reial decret i immediatament l’havien fet arribar a la mateixa entitat financera, la de capçalera de Catalunya”. Qui explica aquesta anècdota i l’autor de la cita és Juan Francés, un periodista que va treballar en els departaments de comunicació dels ministeris d’Administració Pública i Economia i Hisenda. De resultes de la seua experiència en aquests gabinets de premsa Francés va escriure ¡Que vienen los lobbies!, un llibre que tracta de fer llum en l’ombrívol món dels grups de pressió, un univers on, sovint, l’interès col·lectiu col·lideix amb l’interès particular i lucratiu d’uns quants.

Perquè els lobbies han acabat consolidant-se com una peça més dels mecanismes de decisió política. Allà on hi ha algú amb capacitat legisladora, hi ha un lobbista preparat per influir-lo en la seua presa de decisions. A voltes de manera subtil, amb arguments, a voltes de manera molt més grollera, a base de dinarots i viatges de tot inclòs. Només a Brussel·les n’hi ha registrats 7.000 en la base de dades voluntària que la Unió Europea hi va habilitar. Però es calcula que en són molts més, moltíssims més. A Washington, per exemple, n’hi ha referenciats 17.000. N’hi ha, a la capital comunitària, que representen els interessos d’una única empresa; n’hi ha que lluiten pel benefici de tot un sector; n’hi ha que treballen en agències de relacions públiques i donen servei als clients que els ho demanen en cada moment; i hi ha advocats, molts advocats. I també molts ex-polítics que han deixat darrere la seua tasca pública per servir els interessos privats després d’haver traspassat una porta giratòria. Tots es mouen amb naturalitat i desimboltura pels corredors del poder, ja siga a Brussel·les, Washington o Barcelona. El negoci de la influència, tanmateix, no és cosa nova: en la Grècia clàssica, els sofistes llogaven els seus serveis a les persones interessades per postular a favor d’una causa o d’una altra.

No és, però, fins al segle XIX que pot parlar-se de l’aparició del lobby en un sentit modern. Al capdavall, com indiquen David Caldevilla i Jordi Xifra en Historia de los lobbies, es tracta d'”un fenomen íntimament lligat als règims parlamentaris de l’era industrial”. És amb l’auge de les democràcies anglosaxones que pot començar a parlar-se’n com a tal. Les primeres regulacions explícites sobre la matèria són de la dècada dels 70 del segle XIX a l’estat de Georgia, Estats Units. A Europa no és fins a les dècades dels 40 i dels 50 que els països més avançats comencen a abordar i regular aquest camp de la vida política.

David contra Goliat

Tanmateix, encara resta molt per acotar el poder que a hores d’ara exerceixen els grups de pressió sobre els responsables públics que tenen a les seues mans la negociació i la redacció de les lleis. Els lobbies, és cert, no són perjudicials per se (n’hi ha que es dediquen a defensar espècies en perill d’extinció o que miren de lluitar contra l’escalfament global), però en la major part dels casos representen els interessos privatius d’uns quants. Un informe recent de Corporate European Observatory (CEO) publicat l’any 2014 estimava que el sector financer gasta 120 milions d’euros l’any en lobbies a Brussel·les i ocupa més de 1.700 persones en aquest tipus d’activitats. És més, segons aquest centre d’investigació que persegueix traure a la llum l’omnipresència dels interessos corporatius en la presa de decisions europea, la indústria financera ha esmerçat grans esforços per fer ballar les institucions europees al ritme de la seua flauta. En concret, avisa el CEO, van tractar d’influir en la regulació postcrisi a través de 700 organitzacions, “una xifra set voltes superior a la de les organitzacions de la societat civil i sindicats que van tractar de fer el mateix”. Només l’any 2012, Transparència Internacional calcula que el sector farmacèutic va gastar-se 40 milions d’euros tractant d’influenciar en els assumptes de la UE.

El districte on hi ha les institucions europees a Brussel·les ha esdevingut en les últimes dues dècades un eixam de lobbistes, bufets d’advocats i despatxos de relacions públiques, a la manera com ho és Washington. És al voltant de la plaça Schuman que es prenen bona part de les decisions que acabaran afectant la nostra vida: dels límits de despesa pública a la regulació sobre fertilitzants; dels dispositius de seguretat dels vehicles a les quotes de pesca. Tothom vol ser-hi per fer empassar als legisladors els seus arguments. Més encara ara, quan hi ha un acord de comerç transatlàntic en què les grans corporacions es juguen molts milions d’euros. “El TTIP -escriu l’activista Susan George en el seu llibre Los usurpadores (vegeu gràfic)- és un assalt despòticament directe de l’oligarquia de la Classe Davos i dels seus servents polítics contra la democràcia”.

Brussel·les, edèn de lobbistes

“Cada setmana rebíem desenes de peticions de reunions. A voltes eren tan insistents que acabàvem cedint, encara que no fóra un assumpte sobre el qual tinguérem una posició decidida”, explica un col·laborador d’un polític que va ser europarlamentari fins a l’any 2014.

La regulació de l’activitat lobbística a la UE és massa pobra, segons la majoria d’especialistes. De fet, no fou fins l’any 2011 que es va posar en marxa un registre europeu de lobbies, després que es destapara un escàndol de dimensions majúscules arran d’un reportatge periodístic on es demostrava que un grup d’europarlamentaris havien acceptat suborns d’uns suposats lobbistes que van resultar ser periodistes del Sunday Times.

El Registre de Transparència que es va impulsar de resultes d’aquell afer compta amb 9.219 inscrits a data de 19 de maig de 2016. A partir d’aquest mes de juny, el Registre passarà de ser d’inscripció voluntària a ser obligatori, la qual cosa en teoria hauria de provocar una allau massiva d’incorporacions a aquesta llista, ja que encara són molts els professionals de la influència que s’estimen més actuar en la penombra i prefereixen la discreció de l’anonimat.

La transformació en voluntari d’aquest registre hauria de ser un pas endavant en una regulació que a hores d’ara, segons Transparència Internacional, és “deficitària”. Aquesta ONG critica que al control de registre “li manca rigidesa” i lamenta que “no hi hagi un òrgan independent encarregat de la seua supervisió. No es pot perdre de vista que l’Oficina del Comissionat del Lobby de Canadà disposa d’un pressupost anual de quasi tres milions d’euros i compta amb 28 treballadors.

Fiscalitzar el legislador

D’una altra banda, des del desembre de 2014, els comissaris, els membres dels seus gabinets i els directors generals han de fer públiques les reunions que mantenen amb grups d’interès. Aquesta iniciativa a favor de la transparència ha permès posar en coneixement de l’opinió pública que entre l’hivern de 2014 i l’hivern de 2015 Jonathan Lord Hill, comissari d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió del Mercat de Capitals, va mantenir 105 reunions, de les quals 95 van correspondre a corporacions. Hill fou, abans que comissari europeu, lobbista al Regne Unit. Un cas, doncs, de porta giratòria en sentit invers.

L’abast d’aquesta mesura és limitat, entre altres raons, perquè la mateixa normativa contempla la possibilitat que es reserve informació per “protegir qualsevol altre interès públic important a escala de la Unió”, la qual cosa deixa molt de marge a la discrecionalitat del legislador per donar a conèixer o no les trobades. Al capdavall, què és i que no és “interès públic”? Tindrà el mateix criteri sobre el que és d'”interès públic” una gran companyia agropecuària alemanya que un petit ramader de la Bretanya? Per a més inri, ni europarlamentaris ni membres del Consell de la UE estan sotmesos a la normativa que obliga a publicar reunions i trobades. Els qui ho fan, és per voluntat pròpia.

De resultes de tot plegat, Transparència Internacional valora que “els intents de governs i lobbistes de promoure estàndards de lobby oberts i ètics [a Europa] han estat esporàdics i poc eficaços. La major part de la influència continua essent oculta i informal -adverteixen-. Es donen seriosos conflictes d’interessos i certs grups gaudeixen d’accés privilegiat als encarregats de prendre les decisions”. De mostra, un botó: l’organització Alter-EU, una plataforma que lluita contra el poder dels lobbies, va deixar constància, l’any 2013, que dels set membres no governamentals que formaven part del Grup d’Experts en Conservació de Dades representaven els interessos de les empreses de telecomunicacions. No hi havia cap, per exemple, que representara els consumidors ni cap expert universitari aliè a la indústria.

Espanya, camp obert

Si a la Unió Europea hi ha moltes fuites en el marc normatiu que regula els lobbies, en el cas espanyol s’ha d’admetre que, senzillament, estan fora de control. A hores d’ara no hi ha cap llei que n’acote l’activitat. I això a pesar que el Parlament espanyol va aprovar l’any 2013 la llei de transparència. Tanmateix, no dedica ni una coma a l’assumpte. El febrer de 2014, CiU va presentar una resolució que incloïa la regulació dels grups de pressió. La iniciativa, que comptava amb el vist-i-plau del Fòrum per la Transparència i l’Associació de Professionals de Relacions Institucionals, va quedar en foc d’encenalls. “Venim d’una cultura on fins fa relativament poc no hi havia lobbies pròpiament dits, sinó tràfic d’influències, suborn i una dependència total del Govern de torn”, subratlla Juan Francés en ¡Que vienen los lobbies!

Només darrerament, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència ha llançat un registre on s’insta els grups d’interessos a incorporar-s’hi, si bé la inscripció és voluntària. “La falta d’informació i les males pràctiques contribueixen a fer que la imatge del lobby estiga sota sospita i siga negativa a Espanya”, adverteix Transparència Internacional. Com explica Juan Francés, en sintonia amb l’ONG abans esmentada, “els lobbies no són un problema, sinó la falta de regulació”. A Itàlia, per exemple, un grup de petits fabricants de productes farmacèutics va dur a terme una campanya de pressió per reduir el preu dels anomenats “medicaments orfes”, això és, els remeis utilitzats per tractar malalties rares i que, pel seu baix ús, resulten pràcticament inaccessibles. Van guanyar la batalla i, amb la seua victòria, van afavorir les persones amb malalties rares. “El problema no és el lobby en ell mateix, sinó l’opacitat, la falta d’ètica i l’accés desigual als responsables públics”, adverteix l’ONG.

Tanmateix, per més intents de regulació que s’intenten fer, sempre resultarà complicat acotar del tot aquesta activitat, sobretot quan el que s’exerceix és una influència indeguda, és a dir, aquella que, més que persuadir, el que fa és engalipar l’interlocutor, situant-se en la línia que separa allò legal d’allò il·legal. O quan els autèntics beneficiaris s’amaguen darrere d’estructures pantalla. És el que s’anomena astroturfing i consisteixen a orquestrar campanyes d’aparença popular, com ara peticions en línia o manifestacions, darrere de les quals hi ha, en realitat, els interessos privatius d’una corporació. Com tota bona bestiola, el lobby muta per sobreviure.

Pica damunt la imatge per amplicar
Pica damunt la imatge per ampliar

CATALUNYA, CAPDAVANTERA EN TRANSPARÈNCIA

Catalunya ha estat pionera a Espanya en la regulació dels grups de pressió. De fet, és l’únic territori a Espanya que disposa de legislació en aquesta matèria. La qüestió es troba regulada a través de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern que es va aprovar el desembre de 2014 i que contempla la creació d’un registre públic de grups d’interès. El registre, de fet, és actiu des de principis d’aquest any i s’hi han d’inscriure, segons la definició de la mateixa llei, “les persones físiques o jurídiques privades i les xarxes, plataformes i altres fonts d’influència organitzada que desenvolupen activitats dutes a terme amb la finalitat d’influir directament o indirectament en els processos d’elaboració i aplicació de les polítiques i de presa de decisions” . “Del que es tracta és d’anar construint una certa cultura de la transparència que a nosaltres ens ha estat aliena perquè la realitat dels lobbies procedeix del món anglosaxó”, segons explica Xavier Bernadí, director general de dret i entitats jurídiques. El registre, que és una còpia millorada del registre existent a la UE -i que és voluntari-, dóna publicitat de les activitats realitzades pels grups d’interès amb els responsables públics, i també de les contribucions realitzades amb relació a les matèries abordades. En l’actualitat hi ha registrades 51 entitats de tota mena: des d’Oxfam a Reinicia Catalunya, passant per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya o el Consell Regulador de la DO Terra Alta. “De moment en són pocs perquè portem poc de temps -explica Bernadí- però la intenció és tenir-ne entre 400 i 500 abans que acabi l’any”. La intenció del departament de Justícia, de qui depèn, és deixar un termini de dos anys perquè tots els grups d’interès s’hi incorporen. A partir d’aleshores, la llei contempla aplicar sancions.

Al País Valencià la Conselleria de Transparència vol legislar sobre la matèria durant aquesta legislatura.

https://i0.wp.com/antiga.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/06/40C0DEBC-F28A-D1D7-BE73-D0C7A57D6EC6.jpg?fit=930%2C479&ssl=1https://i0.wp.com/antiga.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/06/40C0DEBC-F28A-D1D7-BE73-D0C7A57D6EC6.jpg?resize=300%2C155&ssl=1@cscInternacionaleconomia,grups de pressió,internacional,lobbies,UEArticle de Violeta Tena Publicat al setmanari El Temps Un dilluns de juny de 2009, la Moncloa va enviar a tots els grups polítics l'esborrany del decret llei que anava donaria carta de naturalesa al Fons de Reestructuració Ordinària Bancària (FROB), una eina que havia de convertir-se en el pal de...SOM el sindicat independentista i de classe