Treballadors immigrants netejant els vidres d'un gratacel de la capital saudí, Al-Riyad
Treballadors immigrants netejant els vidres d’un gratacel de la capital saudí, Al-Riyad. Les condicio0ns laborals són terribles i, en molts casos, freguen l’esclavitud.

Més de 1,6 milions de ciutadans pakistanesos han arribat a l’Aràbia Saudita entre els anys 2011 i 2015 per treballar o buscar feina, convertint-lo en el mercat laboral amb més treballadors pakistanesos del món.

Segons dades del Ministeri de Ciutadans Expatriats, un 49,9 per cent (1,6 milions) de treballadors pakistanesos van anar cap a l’Aràbia Saudita durant els anys esmenats, mentre que 1,3 milions (38,2 %) ho van fer cap als Emirats Àrabs Units.

Oman és el tercer importador més gran de mà d’obra pakistanesa amb 260.000 (7,6 %) treballadors al mateix període.

La meitat del total dels treballadors migrats pakistanesos són analfabets i sense cap mena de qualificació. Segons el Ministeri esmentat, només un 1,76% dels treballadors fan feines administratives.

Entre els treballadors qualificats, els conductors són el grup més gran, seguit dels paletes, els fusters i els sastres.

Des de l’any 1971 fins a desembre de 2015, 8,77 milions de ciutadans pakistanesos es van desplaçar a l’estranger per mitjà de l’Oficina de Migracions i Ocupació a l’Estranger. (BEOE)

Del total d’expatriats, els 96% es van dirigir a països del Consell de Cooperació del Països Àrabs del Golf (CCG), l’1% per cent a països europeus i el 3% per cent a la resta del món durant el mateix període.

Els problemes per sortir de l’Aràbia Saudita

La província de l’est d’Aràbia Saudita no és la que acostumen a visitar els peregrins o els turistes estrangers. Al costat del Golf Pèrsic, és el cor de la indústria petroliera de la monarquia saudita.

Òbviament és la zona on viuen més treballadors migrats.

A part de treballadors migrats, principalment pakistanesos, indis, de Sri Lanka o de qualsevol altra país pobre exportador de ma d’obra, la província de l’est és també on hi viu la majoria de població xiïta de l’Aràbia Saudita (la resta del país és majoritàriament sunnita).

Potser per aquest motiu, el govern saudita ha impulsat en aquesta província el programa anomenat ‘Som una sola família’ (‘Ehna al-Ahl’)

Segons The Saudi Gazette, el programa, que organitza activitats als centres comercials i distribueix fullets, vol millorar la cohesió nacional i denunciar l’extremisme i les divisions. El programa acostuma a durar fins a la fi del Ramadà.

El cert és que els treballadors pakistanesos a l’est del país no estan inclosos dins la concepció ‘d’una sola família’, on el que teòricament la monarquia saudita busca com a prioritat és la cohesió i evitar divisions.

Protesta de treballadors pakistanesos a l'Aràbia Saudita
Protesta de treballadors pakistanesos a l’Aràbia Saudita

Entre els treballadors pakistanesos hi ha en Mohammad Ilyas qui treballa com a Cap de finances en una multinacional de l’acer. Durant diversos mesos, el senyor Ilyas ha intentat aconseguir un permís de sortida per a poder visitar el Pakistan. Com es pot recordar, una confusa directiva decretada fa uns mesos pel govern saudita declarava que els treballadors pakistanesos només podien visitar el seu país un cop a l’any. De totes maneres, unes setmanes més tard, el govern saudita va declarar que havia retirat la directiva i que els treballadors pakistanesos podien viatjar tants cops com volguessin al seu país tal i com es feia abans.

La renovació del permís per sortir del país més d’un cop sembla que només s’aplica a certes parts del regne wahhabita. A l’est del país, incloent Jubail i Dammam, les coses són força més complicades.

D’acord amb els procediments governamentals, els treballadors estrangers han de tramitar el permís d’entrada i de sortida per mitjà d’una aplicació anomenada ‘Muqeem’.

Tot i així, quan en Mohammad Ilyas o qualsevol altre treballador a la zona est del país prova de fer el tràmit online, el sistema sempre dóna error i els indica que han de personar-se a l’oficina de passaports de Jubail.

Tant en Mohammad Ilyas, com els seus consciutadans, han visitat moltíssimes vegades l’oficina de passaports. Un cop allà, els funcionaris de l’oficina els repeteixen un cop i un altre que només es pot viatjar un cop al Pakistan i que si no ho poden tramitar online, és que simplement no s’hi pot anar.

Com a afegitó a la humiliació que significa la denegació contínua per a poder sortir del país, la resta de treballadors estrangers, inclosos els indis, poden tramitar les entrades i les sortides sense problemes tantes vegades com vulguin.

El 5 de maig passat, l’Ambaixada del Pakistan a Riad va prendre nota del problema. Segons la nota de premsa de l’ambaixada es deia: ‘L’Ambaixada del Pakistan a Riad és conscient que alguns dels nostres conciutadans tenen dificultats per tramitar els permisos d’entrada i sortida a les oficines de passaport a la zona est del país. L’ambaixada és en contacte constant amb les autoritats corresponents per resoldre aquest problema’

En una comunicació prèvia feta el 16 d’abril, l’ambaixada deia que havia dut l’afer per escrit i en persona a les autoritats saudites corresponents i que estava actuant al màxim nivell per resoldre-ho.

Però la veritat és que, ara per ara, en Mohammad Ilyas (qui porta 10 anys treballant a l’Aràbia Saudita) i la majoria de treballadors pakistanesos a l’est del regne wahhabita no disposen de permisos d’entrada i sortida. Per tant, no poden sortir de l’Aràbia Saudita.

Una de les excuses per la inacció de l’Ambaixada del Pakistan és que té un oficina consular molt petita i s’encarrega del molts temes, com per exemple els més de 2000 pakistanesos que es podreixen a les presons saudites i els quals no tenen ningú més a qui adreçar-se. O la gran quantitat de demandes per peregrinar a la Meca.

El govern saudita s’està saltant els mínims principis de tracte just i igual que aplica a la resta de treballadors i, per l’altra, les declaracions del cos consular pakistanès no deixen de ser només bones intencions. El tema dels treballadors pakistanesos atrapats a l’Aràbia Saudita frega l’esclavisme.

@cscInternacionalArabia Saudí,esclavisme,explotació,internacional,Pakintanesos,solidaritatMés de 1,6 milions de ciutadans pakistanesos han arribat a l'Aràbia Saudita entre els anys 2011 i 2015 per treballar o buscar feina, convertint-lo en el mercat laboral amb més treballadors pakistanesos del món. Segons dades del Ministeri de Ciutadans Expatriats, un 49,9 per cent (1,6 milions) de treballadors pakistanesos...SOM el sindicat independentista i de classe