Imatge de la vista on se produïren els fets / Agències
Imatge de la vista on se produïren els fets / Agències

La jutgessa Ana María Caballero Muñoz marxa del jutjat número 2 d’Olot. Se’n va a Don Benito, Badajoz, al jutjat de primera instància i instrucció número 2, on farà funcions compartides de registre civil. Va sol·licitar tornar a la seva terra, a Extremadura, enmig de la polèmica que es va generar arran del seu poc respecte per l’ús del català. Fa poc més de quinze dies, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va resoldre sancionar amb dues amonestacions la jutgessa per dues faltes lleus de desconsideració. Una falta va ser envers les lletrades Marta Alsina i Montserrat Vinyets, que van elevar una queixa de l’actuació de la jutgessa perquè els va limitar el dret a expressar-se en català en un judici de faltes, i les va fer sentir humiliades i tractades d’incultes perquè no feien servir “l’espanyol, idioma universal”, com els va dir Caballero. La segona falta motiu d’amonestació va ser envers els membres de la sala de govern del TSJC, als quals va respondre de manera irrespectuosa i fora de lloc quan se li va requerir que respongués a les qüestions de l’expedient que se li havia obert per la queixa de les advocades.

Ana María Caballero Muñoz no va estar d’acord amb l’amonestació del TSJC i ha demanat la seva exoneració al Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

La jutgessa Caballero, que ja havia estat jutgessa a Figueres, acumula altres queixes. El Departament de Justícia de la Generalitat també va elevar a la sala de govern del TSJC l’informe elaborat pels psicòlegs del departament sobre l’actuació de la jutgessa durant l’exploració d’una nena d’uns sis anys, a qui hauria pressionat perquè parlés en castellà, quan ella hi tenia molta dificultat. Finalment, els psicòlegs es van ocupar de fer de mediadors lingüístics entre la nena, tutelada per la Generalitat de Catalunya, i la jutgessa.

Cessa per telèfon

La jutgessa Ana María Caballero marxa comunicant als jutjats d’Olot el seu cessament per telèfon, ja que ara està de baixa per malaltia. L’acord de la comissió permanent del CGPJ es va adoptar el 19 d’octubre, tot i que es va oficialitzar a través de la publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE) el 25 d’octubre passat.

@cscPaïsos Catalansllengua,OlotLa que fins ara era titular del jutjat número 2 d'Olot, Ana María Caballero, va demanar el trasllat enmig de la polèmica   |    El TSJC la va sancionar pel seu poc respecte a l'ús de la llengua catalana El Punt Avui / Òscar Pinilla / Tura Soler - olot La jutgessa...SOM el sindicat independentista i de classe