L’actual president de la Comissió Europea i primer ministre de Luxemburg entre els anys 1995 i 2013, Jean-Claude Juncker

Documents revelats per ‘The Guardian’ i el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca mostren que el president de la Comissió Europea va bloquejar les polítiques europees contra l’evasió fiscal de les multinacionals en la seva època de primer ministre de Luxemburg.

L’actual president de la Comissió Europea i primer ministre de Luxemburg entre els anys 1995 i 2013, Jean-Claude Juncker, va bloquejar la lluita de la Unió Europea contra l’evasió fiscal de les corporacions multinacionals quan era mandatari del seu país, segons els documents revelats per The Guardian i el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca.

Els documents filtrats revelen com un grapat de països van usar els seus seients en el Comitè de Codi de Conducta sobre la Fiscalitat de les Empreses, creat en 1998, “per frustrar l’acció concertada de la UE i protegir els seus propis règims fiscals”, publica The Guardian. Aquest periòdic afegeix que els esforços de la majoria dels Estats membre per frenar l’evasió van ser “regularment retardats, diluïts o truncats per les accions d’una minoria dels països de la UE més petits, sovint liderats per Luxemburg”. Segons aquestes informacions, algunes de les propostes en el Comitè de Codi de Conducta a les quals es va oposar Luxemburg són els plans perquè les autoritats fiscals de cada Estat membre sotmetessin les seves negociacions amb les multinacionals a l’avaluació dels seus parells; una recerca sobre les estratègies d’evasió fiscal transfrontereres, sovint utilitzades per multinacionals per crear estalvis fiscals artificials; i l’intercanvi d’informació fiscal entre els Estats membre sobre els acords concedits a multinacionals en privat.

Aquest no és, ni molt menys, el primer escàndol d’aquest estil en què es veu embolicat Juncker. En 2014 esclatava el Luxleaks o Papers de Luxemburg, que revelava centenars d’acords secrets signats entre Luxemburg i 343 empreses multinacionals que els permetien evadir impostos.

@cscEconomiacorrupció,economia,frau fiscal,internacional,Juncker,Unió EuropeaDocuments revelats per 'The Guardian' i el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca mostren que el president de la Comissió Europea va bloquejar les polítiques europees contra l'evasió fiscal de les multinacionals en la seva època de primer ministre de Luxemburg. L'actual president de la Comissió Europea i primer ministre...SOM el sindicat independentista i de classe