Inundacions al País Valencià

Compromís exigeix a Rajoy per acabar amb aquesta manca de protecció que posen en marxa les actuacions previstes en el Pla Global contra Avingudes del Baix Xúquer

Publicat a La Veu el 23 de gener de 2017

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori en les Corts, Graciela Ferrer, ha presentat una proposta urgent perquè el Consell exigisca al Govern estatal acabar amb la desprotecció de la ciutadania de la Ribera davant les inundacions, posant en marxa les actuacions previstes en el Pla Global contra Avingudes del Baix Xúquer i, en particular, el ‘Projecte de Mota de Defensa contra inundacions a Albalat de la Ribera, integració paisatgística i adequació ambiental del marge esquerre del riu Xúquer’.

“Aquesta actuació en la Mota d’Albalat, que comptava amb cofinançament europeu (Fons FEDER), va ser licitada en novembre de 2011 però en agost de 2012 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) renuncià a la seua adjudicació sense justificar les raons d’interès públic d’eixa decisió. Cal remarcar que aquesta actuació és fonamental per protegir les persones que viuen a Albalat de la Ribera, un poble amb una alta vulnerabilitat davant el risc d’inundacions per ubicar-se en un meandre del riu Xúquer. A més a més, el projecte materialitzava el nou enfocament de la prevenció del risc d’inundacions combinant la protecció davant les inundacions amb la recuperació de l’espai fluvial, d’acord amb la filosofia de la Directiva Europea sobre Inundacions i els recents desenvolupaments tècnics d’infraestructura verda”, ha explicat la diputada.

“Posar en perill la vida de les persones”

Segons Ferrer, “la manca d’interès del govern central en protegir les persones que viuen a la Ribera davant el perill d’inundacions del Xúquer, és més que clara quan el Pla de Gestió del Risc d’Inundacions de la CHX, aprovat en 2016, no contempla executar cap actuació del Pla Global contra Avingudes, sinó fer estudis econòmics durant els pròxims cinc anys: què ha fet la Confederació entre 2010 i 2016 que no ha estudiat la viabilitat de projectes redactats?”. Per això insisteix en el fet que “això no és més que un exemple que els valencians i les valencianes no comptem per a Madrid, la qual cosa s’afegeix a l’infrafinançament de les inversions territorialitzades i a l’oblit que patim en infraestructures. Però el pitjor d’aquest menyspreu és que el PP obvia que pot posar en perill la vida de les persones quan una inundació es produeix en una zona urbana” matisa la portaveu de Compromís.

“Recuperació ecològica, social i paisatgística”

La diputada, a més, recorda que “la CHX va crear el 2010 una Mesa de Participació vinculada al Pla d’Avingudes de la Ribera del Xúquer per tal d’avançar en l’objectiu d’aprofitar la recuperació ecològica, social i paisatgística dels espais fluvials de la conca baixa del riu Xúquer, com a eina clau per garantir la prevenció eficaç del risc d’inundacions en les poblacions de la Ribera. Quan el PP aplegà al Govern el 2012, va deixar-la inoperativa. Considerem que s’han de reprendre immediatament els treballs d’aquesta Mesa, en la qual estaven totes les administracions i parts interessades, per donar transparència, coherència i impuls a les actuacions de prevenció d’inundacions i protecció davant les avingudes”.

Embassament de Bellús

“Les pluges torrencials de desembre han tornat a posar de manifest les mancances en la gestió de la prevenció dels riscos d’inundacions amb la gestió ‘restringida’ de l’embassament de Bellús al riu Albaida. No entenem com pot ser que, després de 22 anys des de la seua posada en funcionament, es continue gestionant amb unes normes d’explotació “restringides” que sols permeten utilitzar el 42% de la seua capacitat total perquè no es varen fer les obres complementàries d’adequació d’infraestructures de transport necessàries, que compten amb la declaració d’obres d’interès general des de 2010. Per això demanem la realització immediata d’aquestes obres”, segons explica Ferrer.

@cscPaïsos Catalansinundacions,nacional,País Valencià,Països CatalansCompromís exigeix a Rajoy per acabar amb aquesta manca de protecció que posen en marxa les actuacions previstes en el Pla Global contra Avingudes del Baix Xúquer Publicat a La Veu el 23 de gener de 2017 La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i...SOM el sindicat independentista i de classe