El balanç per als activistes socials a Colòmbia segueix sent dolent. D’acord amb un informe de l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (http://www.indepaz.org.co/), 117 dirigents van ser assassinats el 2016 . Les dues terceres parts dels crims es van produir al sud-est del país andí.

Segons l’informe, que ha fet servir dades de l’OEA, del Defensor del Poble i de diverses ONG, 57 dels assassinats van tenir lloc en tres departaments: el Valle del Cauca, Nariño i Cauca.

El departament del Cauca segueix registrant les pitjors xifres en matèria de persecució a dirigents socials. N’han assassinats 43, especialment a les zones on s’instal.laran els punts de desarmament de les FARC.

Per departaments, el segon amb més assassinats és el departament d’Antioquia, amb 15 morts.

“Aquests homicidis s’han produït en el marc de l’inici d’una transició i tenen com a finalitat el desplaçament de les comunitats, l’apropiació de territoris, la defensa a megaprojectes i el control polític a les regions”, afirma Leonardo González Perafán, coordinador de la unitat investigativa de INDEPAZ.

En l’informe anual sobre la situació dels activistes socials, INDEPAZ, que treballa des de 1984 en aquests temes, indica que “més de 30 organitzacions són perseguides de manera sistemàtica”.

Demana a l’Estat que reconegui “el fenomen paramilitar que hi ha al darrere d’aquests crims”. Entre les causes dels crims assenyala una “mentalitat contrainsurgent” encara viva, la disputa electoral que pel poder local i el control d’economies il·lícites als territoris rurals.

Tot això, “encoratjat per la polarització política” en referència a la implementació de l’acord de pau amb les FARC, amb la finalitat que l’esmentat acord no afecti l’statu quo a les regions, afegeix González.

A més dels homicidis, INDEPAZ fa èmfasi ens les almenys 350 amenaces, individuals o col·lectives, contra dirigents socials de la Cimera Agrària el 2016.

La cimera aplega els dirigents pagesos i de les minories ètniques de tot el país.


Difusió de fulletons amenaçadors

Segons les denúncies, en 15 departaments circulen fulletons amb un patró comú: assenyalen a activistes socials de pertànyer a la guerrilla i els condemnen a la mort o al desterrament.

INDEPAZ sosté que en 27 dels 117 assassinats l’any passat està confirmada la participació de grups paramilitars com el ‘clan del Golf’, ‘els Tierreros’ i les ‘Aguilas Negras’.

En 84 casos no ha estat possible identificar els autors i en sis hi ha indicis de participació sobre membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

@cscInternacionalColòmbia,intertacionalEl balanç per als activistes socials a Colòmbia segueix sent dolent. D'acord amb un informe de l'Institut d'Estudis per al Desenvolupament i la Pau (http://www.indepaz.org.co/), 117 dirigents van ser assassinats el 2016 . Les dues terceres parts dels crims es van produir al sud-est del país andí. Segons l'informe, que...SOM el sindicat independentista i de classe