Dies després de l’anunci de l’Acord Final, el president colombià Juan Manuel Santos en qualitat de Cap d’Estat i comandant de les Forces Armades, va decretar l’Alto el Foc Bilateral i Definitiu (el CFHBD en les seves sigles en espanyol) amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia – Exèrcit del Poble (FARC-EP) a partir de les 0 hores del 29 d’agost de 2016. De la mateixa manera el màxim comandant de les FARC-EP Rodrigo Londoño va ordenar a tots els seus comandaments, unitats i combatents “cessar de manera definitiva” qualsevol tipus d’hostilitat contra l’Estat Colombià a partir de les 24 hores de la nit del 28 d’agost. Aquesta data es constitueix com a dia històric en què es va aconseguir fer callar els fusells com a símbol de l’inici de la fi de la confrontació armada entre la força pública i les FARC-EP; no obstant això mentre ens trobem davant la vigència del CFHBD, les agressions i les violacions als Drets Humans i infraccions al Dret Internacional Humanitari (DIH) persisteixen, evidenciant un increment exponencial al darrer període.

La  Comissió Nacional de Drets Humans del Moviment Polític i Social colombià Marcha Patriòtica  ha sistematitzat els casos de violació dels drets humans en el període comprès entre el 29 d’agost de 2016 i el 29 de gener de 2017, per tal d’evidenciar davant l’opinió pública i la comunitat internacional, la complexa situació que es viu en diverses regions del país degut a les accions de grups paramilitars, infraccions al DIH, violacions al DIDH i als protocols que contenen el desenvolupament de les regles que regeixen l’alto foc i d’hostilitats bilateral i definitiu (CFHBD).

Paradoxalment, mentre les víctimes combatents enmig de la confrontació armada entre les Forces de l’Estat i la guerrilla de les FARC-EP s’han reduit en un 100%, les víctimes civils, producte de la violència sociopolítica s’han incrementat exponencialment. Als darrers cinc anys, s’ha pogut evidenciar que aquest increment té una relació directament proporcional amb els avenços del Procés de Pau i la negativa de sectors de la ultradreta a permetre que aquest procés es materialitzi.

Pica damunt la imatge per descarregar l’informe

Per això l’informe tracta de fer un anàlisi de cada un dels patrons sota els quals s’ha produït  la violència sociopolítica als darrers 5 mesos, davant de les agressions denunciades per les organitzacions socials, i a partir d’un rigorós rastreig de comunicats públics, notes de premsa i informes d’observatoris, entre d’altres.

En conseqüència, la metodologia aplicada es tradueix en la recol·lecció, sistematització i anàlisi de la informació, que permet la identificació dels patrons d’agressió, les variacions mes a mes, els departaments i les comunitats on hi ha les afectacions més grans, i els presumptes responsables d’aquests fets en relació a Grups Armats Il·legals (GAI), Força Pública, altres autoritats ancestrals, altres Agents de l’Estat, i membres de les FARC-EP i l’ELN. Tot això amb l’objectiu d’emetre un avís davant l’imminent risc en què es troben les comunitats i organitzacions a tot el territori colombià, enmig d’un panorama poc encoratjador de cara al procés de reincorporació i abandó de les armes dels membres de les FARC-EP i que requereix d’un acompanyament de la societat colombiana des d’una acció política contundent, que permeti blindar el procés i les garanties de protecció i seguretat impulsant-ne i exigint-ne l’adequada implementació.

Del període analitzat, la comissió va documentar 317 violacions dels drets humans per part de grups relacionats amb el fenomen del paramilitarisme i 102 infraccions al DIH i violacions als drets humans, sent la força pública i els grups paramilitars els principals responsables, amb un total de 419 violacions en contra dels membres i comunitats i organitzacions socials i populars, fets denunciats per les organitzacions. Finalment, s’ha realitzat una anàlisi de la informació de denúncies emeses per part de les organitzacions que són proveïdores de l’Alto al Foc i Hostilitats Bilateral i Definitiu a les regions i diferents presons del país. Això ha permès caracteritzar les actuacions dels actors compromesos amb els protocols, i les preocupacions, principalment de les comunitats, sobre la manera en què la força pública contínua actuant de manera estigmatitzadora i violenta contra les mateixes.

L’anàlisi estadística de la informació recollida reafirma la preocupació que, durant els darrers anys d’existència del moviment Marcha Patriótica, s’ha denunciat davant l’opinió pública i les institucions, sense respostes efectives per a que aturin la violència sociopolítica sistemàtica, a fi i efecte de exercir l’oposició política a Colòmbia. Actualment s’està configurant un escenari de persecució i violència similar al del genocidi de la Unió Patriòtica que s’evidencia en les xifres d’assassinats i amenaces, en el marc de discursos mediàtics estigmatitzants on les autoritats neguen la relació dels fets amb mòbils polítics.

L’anàlisi de la violència dirigida contra Marcha Patriótica, contra els dirigents , contra les organitzacions que en formen part i les comunitats on té presència, es fonamenta en la revisió de la informació sobre les violacions per parts dels autors de violacions, al llarg dels 5 mesos documentats, identificant les variacions departamentals que s’han presentat. En aquest sentit també s’identifica que els alts graus d’impunitat que es mantenen en alguns departaments, la manca d’investigacions efectives i intervencions integrals, incentiven que els autors de les violacions continuïn cometent pràctiques criminals.

Descarrega l’informe “Violaciones a los derechos humanos en Colombia. 29 de Agosto 2016 – 29 de Enero 2017picant ací

https://i2.wp.com/antiga.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2017/02/informe-ddhh-feb-2017-e1487176215191.jpg?fit=588%2C350&ssl=1https://i2.wp.com/antiga.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2017/02/informe-ddhh-feb-2017-e1487176215191.jpg?resize=300%2C179&ssl=1@cscInternacionalacció social,Colòmbia,drets humans,Internacionalisme,Marcha patriótica,mobilització,paramilitars,procés de pau,solidatitatDies després de l'anunci de l'Acord Final, el president colombià Juan Manuel Santos en qualitat de Cap d'Estat i comandant de les Forces Armades, va decretar l’Alto el Foc Bilateral i Definitiu (el CFHBD en les seves sigles en espanyol) amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia - Exèrcit...SOM el sindicat independentista i de classe