És la taxa la més alta dels últims quatre anys

El cost de la factura elèctrica i en menor mesura la tendència a l’alça dels carburants escalfen l’economia

L’impacte de les rebaixes d’hivern van fer caure els preus a Catalunya en cinc dècimes al gener i van deixar una taxa d’inflació anual situada en el 3,1% cosa que suposa un increment d’1,2 punts percentuals en relació amb la taxa registrada el desembre passat (1,9%).

L’IPC del mes de gener recull per primera vegada la nova metodologia per fer el seu càlcul amb la incorporació de nous hàbits de consum que s’han imposat aquests últims anys com el consum de les plataformes de televisió i l’eliminació de productes que ja no formen part dels costums de consum més habituals com serien els Cds regravables.

La taxa d’inflació anual de l’economia catalana es va situar al gener en el 3,1%, la xifra més altra fins ara registrada des del febrer del 2013, ara fa quatre anys, mentre que l’economia espanyola va situar la taxa d’inflació en el 3%, la taxa més alta des de l’octubre del 2012, quan l’IPC es va situar en el 3,5%.

L’impacte més rellevant en el comportament a l’alça de la taxa d’inflació anual a Catalunya i a l’estat espanyol ha estat l’alça de la factura elèctrica que al gener ha registrat una taxa a Catalunya del 6,4%, 5.8 punts per sobre de la registrada el mes de desembre, mentre que el gener de l’any passat aquesta taxa queia un -4,8% per la baixada dels preus de l’electricitat.

Amb menor mesura, el segon factor que ha ajudat a l’escalfament de l’economia aquest començament d’any ha estat l’evolució progressiva a l’alça dels preus de les gasolines que a Catalunya ha registrat una taxa anual positiva del 8%, 3,1 punts percentuals més que el desembre, mentre que aquesta taxa el gener del 2016 va ser negativa (-1,7%) per la caiguda de preus que es va registrar en els carburant el gener de l’any passat.

La inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos i dels derivats del petroli, es va situar al gener en el conjunt de l’estat espanyol en l’1,1%, gairebé dos punts per sota de la inflació general espanyola.

En el comportament mensual dels preus, les rebaixes d’hivern i la temporada baixa del sector turístic ha condicionat i molt la caiguda de preus. La cistella del vestit i el calçat ha caigut el 15,4%, la cistella de parament de la llar, també influïda per les rebaixes, va caure el 0,7%, i finalment, la cistella d’oci i cultura, on hi ha els viatges organitzats turístics, va reduir preus un 2,2% en relació amb el desembre.

Barcelona

Per demarcacions, els preus al territori de Barcelona van baixar sis dècimes al gener en relació amb al desembre i van deixar una taxa d’inflació del 3%, 1,1 punts per sobre de la taxa registrada al desembre.

La taxa d’inflació de les comarques de Barcelona situada en el 3% al gener és la més alta en aquest territori des del març del 2013, quan es va situar en el 3,2%.

Girona

Els preus a la demarcació de Girona van caure al gener en cinc dècimes i la taxa d’inflació anual es va situar en el 3,4%, 1,5 punts percentuals per sobre de la taxa registrada al desembre.

La taxa d’inflació de Girona registrada al gener (3,4%) és la més gran que s’ha registrat en aquesta demarcació des de l’octubre del 2012, quan la taxa va ser del 4%.

Lleida

Els preus a la demarcació de Lleida van caure en sis dècimes i la taxa d’inflació anual es va situar en el 3,5%, 1,6 punts percentuals per sobre de la taxa registrada al desembre.

La taxa d’inflació de Lleida registrada al gener (3,5%) és la més gran que s’ha registrat en aquesta demarcació des de l’octubre del 2012, quan la taxa va ser del 4,1%.

Tarragona

Els preus a la demarcació de Tarragona al gener van caure una dècima en relació amb el desembre i van deixar la inflació anual de les comarques tarragonines en el 3,6%, 1,6 punts percentuals per sobre de la taxa d’inflació registrada al desembre.

La taxa d’inflació anual de Tarragona registrada al gener (3,6%) a més de ser la més alta de Catalunya i la més alta de l’Estat només superada per la demarcació de Lleó (3,9%) és la més gran registrada en aquesta demarcació des de l’octubre del 2012, quan la taxa va ser del 4,1%.

@cscEconomiacatalunya,economia,IPCÉs la taxa la més alta dels últims quatre anys El cost de la factura elèctrica i en menor mesura la tendència a l'alça dels carburants escalfen l'economia L'impacte de les rebaixes d'hivern van fer caure els preus a Catalunya en cinc dècimes al gener i van deixar una taxa d'inflació...SOM el sindicat independentista i de classe