En una roda de premsa celebrada avui davant del Departament d’Educació, representants del sindicat han fet una dura crítica a la situació del sistema educatiu, han defensat el mèrit dels treballadors en l’obertura d’escoles en detriment de l’administració i han postulat el sindicat com a agent mobilitzador fent una crida a sortir al carrer en properes accions.

La Intersindical-CSC ha fet avui una valoració global del sistema educatiu català en el marc de la pandèmia, que ha suposat, segons la portaveu d’educació Judith Ribera, «un impacte molt fort sobre els treballadors, els alumnes i les seves famílies». Després de fer esment en l’aprofundiment de les desigualtats que ha suposat la pandèmia i de denunciar les condicions laborals dels col·lectius vinculats a l’educació, han posat en relleu que ara com ara encara no hi ha les condicions necessàries per atendre l’alumnat en les condicions necessàries. L’exemple més clar, segons el sindicat, és l’ensenyament telemàtic, del qual denuncien que «els famosos milers d’ordinadors que havien d’arribar a setembre comencen a arribar ara i amb comptagotes».

Consideren que el sistema educatiu públic català està debilitat i denuncien que els governs i administracions han improvisat unes mesures «insuficients» i fins i tot «negligents». Tot això no ha permès afrontar, segons la Intersindical, la situació amb totes les garanties. Han fet èmfasi en «les retallades que s’arrosseguen des de fa una dècada i que cap govern ha volgut revertir» i que han dut les direccions dels centres a fer «malabars per organitzar els centres sense cap mena de suport» i els professionals de l’educació en general a fer «sobreesforços» i a assumir «un notable cost personal».

Segons els representants del sindicat, el mèrit i reconeixement en l’obertura dels centres recau en tots aquests professionals que treballen als centres i que «mantenen» dempeus el sistema educatiu, i que fan que «l’educació sigui una eina de canvi social malgrat la precarietat de recursos». En aquest sentit, denuncien mancances de material de seguretat com mascaretes i gel hidroalcohòlic, places que no es cobreixen, l’excessiva temporalitat laboral, retards en el pagament de sous i complements, falta de personal de serveis educatius i infraestructures insuficients com els menjadors escolars. Per tot això estan duent a terme una campanya anomenada «imprescindibles» amb cartells per tot el país que animen els treballadors de l’àmbit educatiu a organitzar-se de manera col·lectiva.

Al Departament d’Educació li reclamen, en paraules de Judith Ribera, «decisions polítiques valentes a favor de l’educació pública» com per exemple la baixada de ràtios o personal destinat a la inclusió i atenció de tot l’alumnat com són TEEI, TIS, logopedes, professionals d’aules d’acollida o de SIEI. També han fet èmfasi en la necessitat d’estabilitat laboral i jornades i remuneracions dignes per al personal de menjador, de lleure, de neteja, d’administració i de serveis educatius. Tot plegat, enfocat a resoldre unes tasques que, segons diuen, «creixen dia rere dia».

En el marc de la pandèmia, han exposat una mala gestió dels treballadors de risc que han estat avaluats per empreses externes, la manca de material de protecció (un fet que els ha portat a presentar demandes a Inspecció de Treball) i la necessitat de dotar els centres educatius de sistemes de ventilació i renovació d’aire per no haver de tenir les finestres obertes a l’hivern.

En una segona part de la roda de premsa, han obert el capítol de les mobilitzacions. Els representants de la Intersindical-CSC han fet èmfasi en el treball de proximitat, en la importància de les assemblees amb l’afiliació i amb els treballadors, i en les «accions amb un impacte real», postulant el sindicat com a «eina» d’organització i mobilització dels treballadors. En aquesta línia, han fet públic el suport i participació del sindicat en l’Assemblea Groga i la concentració que aquesta ha convocat el dia 12 a Barcelona. També han expressat el seu suport ja conegut a la Plataforma d’Interines TEEI, un col·lectiu que es va manifestar dilluns passat contra una convocatòria d’oposicions. Per últim, i en l’àmbit municipal, no han perdut l’oportunitat de fer pressió contra el tancament de les escoles de Can Clos, a Barcelona (de la qual han anunciat una manifestació també el dia 12), i de Polinyà (Vallès Occidental), dos centres que han estat notícia les últimes setmanes pel seu possible tancament.

Des de la Intersindical-CSC són conscients que en època d’eleccions i canvis de govern cal aprofitar l’oportunitat per pressionar els partits polítics, i per això anuncien que enviaran una carta als partits per instar-los a incloure les reivindicacions del sindicat i del col·lectiu als seus programes electorals per «un sistema educatiu català fort, segur, digne i de qualitat». Per últim, en una proposta encara per concretar, han expressat la seva voluntat «d’adoptar formes de lluita més contundents a curt i mitjà termini» davant d’una situació «insostenible». En ser preguntats, no han descartat l’opció d’una vaga abans de final de curs.

@cscAcció SindicalEn una roda de premsa celebrada avui davant del Departament d’Educació, representants del sindicat han fet una dura crítica a la situació del sistema educatiu, han defensat el mèrit dels treballadors en l’obertura d’escoles en detriment de l’administració i han postulat el sindicat com a agent mobilitzador fent una...SOM el sindicat independentista i de classe